Wahoo ELEMNT review

Bij een fietsnavigatie denk je al snel aan het merk Garmin. Op dit moment is Garmin wel echt de marktleider als het aankomt op fietsnavigatie. Wahoo heeft besloten om de markt eens flink op z’n kop te zetten. Met eigen compacte fietsnavigatie hopen ze met name sportieve fietsers als wielrenners en MTB’ers voor zich te winnen. Wij waren inmiddels wel benieuwd wat we van de WAHOO ELEMNT kunnen verwachten en besloten de Wahoo ELEMNT uit te testen in deze review.

Compacte navigatie voor op het stuur

Eén van de pluspunten is dat de Wahoo ELEMNT vrij compact is. Het scherm neemt weinig ruimte in beslag aan het stuur en met één blik kan je statistieken tijdens een training inzien. Een groot verschil met andere fietsnavigatie is dat het beeldscherm zwart wit is. Dit lijkt een kostenbesparing, maar het is een bewuste keuze van WAHOO. Uit de praktijk blijkt dat het beeldscherm eenvoudiger in de zon is af te lezen als deze in zwart wit is uitgevoerd. Daarbij is een kleurenscherm voor een fietscomputer natuurlijk ook niet echt noodzakelijk. Qua formaat is de navigatie vergelijkbaar met de Garmin EDGE 530.

Waterbestendige fietsnavigatie tijdens fietsen in de regen

Je hoeft niet bang te zijn dat het beeldscherm van de Wahoo ELEMNT kapot gaat tijdens een regen rit. Het scherm is IPX7 bestendig dit betekent dat je er in theorie zelfs mee onder water kan gaan. Dit zal niet snel gebeuren tijdens het fietsen, maar het is wel fijn om te weten dat hij bestand is tegen een beetje regen.

Batterijduur en oplaadtijd

Je hoeft niet bang te zijn dat tijdens een dag fietsen je fietsnavigatie uitvalt. Op een volle accu kan je 17 uur lang fietsen met het navigatiesysteem. Dit is in ieder geval voldoende voor een lange fietstocht. Via een micro USB-kabel kan je de accu weer opladen Met een powerbank kan je de navigatie eventueel onderweg opladen.

Wahoo ELEMNT als fietscomputer

Tijdens een training krijg je via de fietscomputer direct de belangrijkste statistieken in te zien. Je krijgt te zien hoe lang je al aan het fietsen bent, aantal afgelegde kilometers, snelheid, hoe hoog je fietst en hoeveel calorieën je verbrand hebt. Je kan de navigatie bedienen met de knoppen aan de zijkant. Bijvoorbeeld als je nog wat extra statistieken wilt inzien.

Koppelen met ANT+

Wahoo ELEMNT is eenvoudig te koppelen met ANT+ sensoren. Zo kan je een externe hartslagmeter via ANT+ aan de ELEMNT koppelen. Je krijgt zo een nauwkeurige meting van je hartslag tijdens het fietsen. Naast de hartslagmeter kan je een cadanssensor, snelheidsmeter, vermogensmeter en andere ANT+ meters aan de fietscomputer koppelen. Je prestaties worden zo nog nauwkeuriger gemeten. Na afloop van een training kan je de resultaten bekijken en gebruiken voor je volgende training. Je krijgt bijvoorbeeld een beter inzicht in je conditie en uithoudingsvermogen op de fiets.

Koppeling met Strava

Er zijn verschillende mobiele apps via je iPhone of Android toestel te koppelen aan de Wahoo ELEMNT. Eén van de apps die gekoppeld kan worden is Strava. De gegevens die tijdens je training gemeten worden zijn na afloop terug te zien in de Strava app. De koppeling met Strava is op de fietscomputer extra uitgebreid. Je kan bijvoorbeeld een extra dimensie aan je training geven met live segments. Deze kan je tijdens het fietsen tegenkomen en de navigatie geeft de segments duidelijk weer. Als het segment van Strava in beeld komt weet je dat er slechts één ding op zit en dat is zo hard mogelijk fietsen. Je kan direct een persoonlijk record proberen neer te zetten. Deze wordt uiteraard geregistreerd in Strava en kan je vervolgens aan je vrienden laten zien.

Live tracking

Eén van de functies op de Wahoo ELEMNT is live tracking. Familie en vrienden kunnen je tijdens een training of wedstrijd live tracken. Het is natuurlijk een veilig idee dat de mensen thuis weten waar je bent tijdens een training. Als je onverwacht niet thuis komt kunnen ze precies zien waar je bent. Een verschil met live tracking vergeleken met Garmin is dat Wahoo ook je geplande route laat zien. De mensen thuis zien dus niet alleen waar je op dit moment rijdt, maar ook welke route je volgt en wanneer je weer op weg naar huis gaat.

Navigatie

Natuurlijk kan je de Wahoo ELEMNT ook als navigatiesysteem gebruiken. Standaard wordt de computer geleverd met alle kaarten van Europa. De kaarten worden geleverd door OpenStreetMaps. Op het scherm wordt duidelijk aangegeven waar je precies moet afslaan. Blijkt er een weg afgesloten te zijn? Dan berekent de navigatie direct een nieuwe route. Ben je klaar met de route en wil je weer terug naar huis? Of ben je afgedwaald tijdens het fietsen? Het is met één druk op de knop mogelijk om weer terug naar huis te rijden. Het navigatiesysteem brengt je dan direct naar je startpunt. Dit is ook handig als je op vakantie bent en gewoon een rondje bent gaan fietsen. Je vindt zo altijd de camping weer terug.

De Wahoo ELEMNT is te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.