Wat is bikepacking?

Ineens heeft ieder het over bikepacking, maar wat is bikepacking en waarin verschilt bikepacking met de normale fietsvakantie? In dit blog kijken we naar wat bikepacking inhoudt en wanneer je jezelf een echte bikepacker mag noemen. Ook geven we je een aantal tips als je wilt beginnen met bikepacking. Welke fiets heb je bijvoorbeeld nodig voor bikepacking en wat neem je mee als je gaat bikepacken. We delen graag onze eigen ervaring zodat je goed voorbereid jouw bikepacking avontuur begint.

Wat is bikepacking?

Bikepacken is afgeleid van het welbekende backpacken. Oftewel met een rugzak en eventueel een slaapzak en tentje van plek naar plek reizen. Bij bikepacking komt er uiteraard een fiets bij kijken, maar de basis blijft hetzelfde. Net als bij backpacken is het doel dat je nieuwe plekken verkent en je alles wat je onderweg nodig hebt in dit geval in een aantal fietstassen hebt gestopt. Er is nog steeds geen echte definitie te vinden voor het woord bikepacking, je kan er dus volledig zelf invulling aangeven.

Waar de een van mening is dat je volledig zelfvoorzienend moet zijn met bikepacking en altijd in een tent moet overnachten. Zijn er ook genoeg bikepackers die van stad naar stad fietsen en daar in hostels of hotels slapen. Ook is er een groep bikepackers die er een sport van maakt om zo licht mogelijk te bikepacken en tips uitwisselt om gewicht te besparen. Deze groep ziet in bikepacking een verschil met een normale fietsvakantie in het feit dat je zo weinig mogelijk bagage meeneemt, zodat de fiets geen belemmering wordt bij het op pad gaan.

Wat volgens ons het belangrijkste is om als bikepacker gezien te kunnen worden is dat je op de fiets een meerdaagse fietstocht maakt en op die manier plekken bezoekt en je horizon verbreedt. Of dat dit nou een fietstocht naar het Noorden van Nederland is of de welbekende wandel- en fietstocht naar Santiago de Compostella, het maakt niet uit, als je maar fietst en ontdekt!

Beste boek over bikepacking

Bikepacking – Exploring the Roads Less Cycled – Stefan Amato

Let op: Dit boek is in het Engels geschreven

Wil je gaan bikepacken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Met het boek Bikepacking van uitgeverij Gestalten proef je de sfeer van bikepacking, krijg je handige tips over hoe je start met bikepacking en inspiratie voor prachtige routes.

Op het gebied van tips gaan ze onder andere in hoe je het beste een route kan plannen voor je bikepacking trip en welke trekkingfiets en fietstassen je nodig hebt. De handige paklijst geeft je een goed idee van wat je zoal nodig zal gaan hebben tijdens je fietstocht. Ook wordt er ingegaan op fietsreparaties onderweg, overnachtingen, eten en drinken, bikepacking met je gezin, solo bikepacking en bikepacking als koppel.

Het grootste deel van het boek gaat echter over de routes die verschillende bikepackers hebben gefietst. Zij schrijven over hun ervaring met bikepacking en de route. De routes gaan van de Waddeneilanden in Nederland tot de TransAmerica Trail. In totaal vind je 39 bikepacking trips waarvan je de meeste waarschijnlijk nog niet op je lijstje had staan. Een perfect boek dus om inspiratie op te doen voor je volgende bikepacking trip.

Verwacht geen gedetailleerde routekaarten, dit boek is vooral bedoeld om de sfeer te proeven middels de prachtige foto’s en teksten in dit grote boek (26 x 21 cm.). Per route krijg je wel informatie over het niveau, afstand, terrein, hoogtepunten, essentiële gear en het beste seizoen.

Bikepacking trips in de volgende landen worden o.a. besproken: Engeland, Schotland, Spanje, Nederland, Duitsland, Zweden, IJsland, Frankrijk, Noorwegen, Italië, Slovenië, Australië, Amerika en Marokko.

Bikepacking van uitgeverij Gestalten is te koop bij Bol.com

Bekende bikepackers

Zoals iedere subcultuur heeft ook de bikepackersscene een aantal influencers die je moet volgen voor tips en tricks. Deze bikepacker guru’s nemen je op Instagram en Youtube mee tijdens hun bikepacking avontuur en in veel gevallen geven ze je handige tips.

Een aantal Bikepackers die je zeker moet volgen zijn:

Tips voor nieuwe bikepackers

In deze Youtube vlogs wordt uitgelegd waar je op moet letten als je voor het eerst gaat bikepacken.

Fotocredits: Marek Piwnicki

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.