De fatbike is niet meer weg te denken van de Nederlandse fietspaden. De fatbike is een soort van mountainbike met grote wielen die speciaal is ontworpen voor het fietsen door zand, modder, sneeuw en ander ruig terrein. De grote en brede banden bieden zeer veel grip en zijn erg dik, wat het erg comfortabel maakt om te fietsen op een fatbike. Met name de elektrische fatbike is in korte tijd erg populair geworden, omdat het een wat stoerdere e-bike is dan de standaard e-bikes. In dit blog bespreken we alles wat je wilt weten over fietsen met een e-fatbike.
Waarom een fatbike?
Een fatbike is van oorsprong een off-road fiets die is ontworpen om op grote banden te kunnen fietsen met veel grip. Deze banden zijn meestal 3.8 inch (97 mm) of breder en hebben een lage druk voor extra grip in moeilijke terreinen zoals zand, modder en sneeuw. Fatbikes zijn perfect voor sportieve fietsers die een stoere e-bike willen waarmee je overal mee kan komen.
Tegenwoordig zie je ook steeds meer elektrische fatbikes waarmee je met aandrijfondersteuning snel en zonder enige moeite door zowel de stad als over ruig terrein snel kan verplaatsen met weinig inspanning. In steden met tramrails, hoef je je geen zorgen meer te maken om daartussen te komen, want de banden zijn breed genoeg.
Lees ook onze review van de Himiway Cruiser e-Fatbike
Voordelen van een fatbike
Fatbikes bieden veel voordelen ten opzichte van normale e-bikes en mountainbikes:
- Ze hebben meer grip en tractie in ruig terrein, waardoor ze perfect zijn voor het rijden door sneeuw of modderige paden.
- Ze richten minder schade aan aan de ondergrond, wat betekent dat je ermee kunt rijden in gebieden waar andere mountainbikes zijn verboden.
- Bovendien biedt de brede band meer stabiliteit op oneffen oppervlakken, waardoor je veiliger kunt rijden dan met andere soorten mountainbikes.
Nadelen van een fatbike
Uiteraard heeft ook de fatbike enkele nadelen:
- De brede banden veroorzaken ook meer wrijving, waardoor de actieradius van een e-fatbike met 10-15 % minder is ten opzichte van normale e-bikes.
- Een fatbike zonder aandrijving is trager dan een normale fiets, bij een e-fatbike zit er geen verschil in, maar zal je bij de eerste meters wel iets meer kracht moeten leveren op de pedalen om de fiets in beweging te krijgen.
- Een fatbike is minder wendbaar dan een normale fiets.
- De fatbike is een stuk zwaarder dan een normale e-bike, ook zonder accu ligt het gewicht hoger.
- Een fatbike is meestal iets duurder in prijs.
Wel of niet kiezen voor een fatbike?
Als je op zoek bent naar een betrouwbare fiets die je over elk terrein kan brengen, dan is een fatbike misschien wel iets voor jou. Maar als je liever sneller of lichtere fiets wil, dan is dit waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou.
De elektrische fatbikes met trapondersteuning hebben als grote voordeel dat je er in alle omstandigheden mee kan rijden. Veel minder snel lek rijdt dan op een normale fiets en met een betere stabiliteit.
Fatbike kopen
Is een fatbike toegestaan in Nederland?
Er is veel verwarring over de regels rond de fatbike. Vooropgesteld een normale fatbike is altijd toegestaan in Nederland, of je dunne of dikke wielen hebt, dat maakt niet uit om ermee te mogen fietsen. Of een elektrische fatbike is toegestaan hangt af of deze is begrenst tot maximaal 25 kilometer per uur en of deze een lager vermogen heeft dan 250 watt.
Kan de fatbike middels een gashendel of met trapondersteuning harden dan 25 kilometer per uur, dan ben je in overtreding en ga je onverzekerd de weg op! Webwinkels zijn verplicht te melden of een fatbike wel of niet toegestaan is op de openbare weg, maar laten dit soms na. Kijk dus zelf goed of je een fatbike koopt die is toegestaan op de openbare weg.
Veel gestelde vragen over fatbikes
Hoe oud moet je zijn voor een fatbike?
Voor het fietsen op een fatbike geldt geen minimumleeftijd. Ook voor een elektrische fatbike is geen minimum leeftijd, maar raden we wel aan om goed bekend te zijn met de verkeersregels.
Wat is de maximum snelheid van een fatbike?
Een elektrische fatbike is qua snelheid gelimiteerd tot 25 km/u. De aandrijfsnelheid is gemaximaliseerd comform de Europese regelgeving. Uiteraard kan je bergaf nog steeds harder dan de gemaximaliseerde aandrijfsnelheid.
Heb je voor een fatbike een rijbewijs nodig?
Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om op een fatbike te rijden. Ook hoef je geen helm te dragen op een fatbike en hoeft een elektrische fatbike geen kenteken te hebben.
Is het verboden om op een fatbike in Nederland te rijden?
Een fatbike is niet verboden in Nederland. Het is dus niet zo dat je omdat je bredere banden hebt niet op de weg zou mogen met een fatbike. De verwarring is ontstaan, omdat sommige elektrische fatbikes niet de weg op mogen. Het gaat dan om fatbikes die middels trapondersteuning of een gashendel harder dan 25 kilometer per uur kunnen rijden of een vermogen hebben van meer dan 250 watt.