Wat je moet weten over de actieradius van een elektrische fiets

De actieradius en accu van de elektrische fiets zijn factoren waar veel vragen over ontstaan. “Hoe ver kan ik rijden met een volle accu?” bijvoorbeeld. Het belangrijkste hierin is hoeveel energie er in een accu past. Maar daarbij komt meer kijken, zoals de capaciteit van de accu, omstandigheden zoals tegenwind, temperatuur en het wegdek, de snelheid van de fiets en uw rijgedrag.

Hoe ver kan je rijden?

De hoeveelheid van de ondersteuning bepaalt hoe lang je met een volle accu kunt doen. Hoe meer ondersteuning je van de fiets vraagt, hoe eerder de accu leeg zal zijn. De inhoud van de accu wordt aangegeven door middel van watturen. Een elektrische fiets met een accu met 250 watt zal een uur lang 250 watturen aan ondersteuning kunnen bieden. Fiets je met minder ondersteuning, dan kun je langer met de 250 watturen doen. Is de accu leeg? Dan kun je natuurlijk altijd verder fietsen door zelf te trappen.

Omstandigheden zoals tegenwind

Een E-bike kan vol capaciteit leveren maar het resultaat kan minder zijn wanneer je te maken hebt met omstandigheden zoals tegenwind, vaak optrekken, het beklimmen van heuvels maar ook het gewicht van de berijder. Als je fietst met vol accu vermogen, en je beklimt een helling met tegenwind, dan zal de accu eerder leeg zijn dan bij rustige omstandigheden op een vlakke ondergrond. Ook de staat van de fiets heeft invloed op de actieradius. Bijvoorbeeld de bandenspanning, de belading en het gewicht van de fiets. Als je banden slap zijn of je veel bagage op de fiets hebt zal er meer energie gevraagd worden van de accu.

Bespaar met je rijgedrag

Door je rijgedrag aan te passen kun je energie sparen om de actieradius te verhogen. Denk hierbij aan uit rollen als je moet stoppen bij een stoplicht en in lichte versnelling weer weg rijden. Het veel gebruiken van de versnellingen heeft effect op de actieradius, door niet te veel te switchen van versnelling en zo veel mogelijk op één snelheid te blijven fietsen bespaar je capaciteit van de accu. Door niet te veel te vragen van de accu zal hij langer mee gaan. En kun je langer plezier beleven van je fiets.

Als je een elektrische fiets gaat aanschaffen let dan op de capaciteit van de accu. Wat zijn je wensen en wat is niet nodig? En houdt goed de tips in acht, zodat je lang kunt genieten van jouw nieuwe elektrische fiets!