Welke e-bike innovaties moet ik volgen?

Alle e-bike fabrikanten ontwikkelen jaarlijks hun producten door. Eigen patenten vinden de weg naar de consument. Verlichting, accuplaatsing, framesoort, verende onderdelen zoals de voorvork en het zadel. Alles wordt er aan gedaan om het comfort en plezier van de e-biker te vergroten. Maar welke e-bike ontwikkelingen zijn het nu echt waard op te letten of zelfs direct op te volgen? In deze blog leggen we enkele innovaties uit die écht meer uit je rit halen.

E-bike systemen

De grootste spelers op de markt van e-bike motoren zijn nog steeds Bosch, Shimano en Yamaha (Giant SyncDrive). Daarachter komen merken als Fazua, Bafang, Brose en Panasonic. En zo zijn er nog wat kleinere merken die elk ongetwijfeld hun eigen ontwikkelingen kennen en toepassen.

Allereerst kies je het liefst voor een middenmotor, dat is qua kracht en stabiliteit de allerbeste optie. Kies je voor een e-mtb of elektrische racefiets, dan zou een achterwielmotor een optie kunnen zijn, omdat deze vaak wat lichter zijn. Maar we richten ons in dit verhaal op de standaard e-bikes. 

Smart systemen

De grote spelers hebben hun e-bikesysteem ontwikkeld naar een Smart System. Dat wil zeggen dat de motor, accu, bediening en het display volledig op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast kun je naar eigen wens instellingen wijzigen middels een app. Een goed voorbeeld van een fietsenfabrikant die volop inzet op de nieuwste Bosch systemen is Riese & Müller. Zij hebben over het algemeen de nieuwste ontwikkelingen als één van de eersten geïmplementeerd in hun e-bikes.

Smart systemen bieden steeds vaker ook smart ondersteuning. Het systeem voelt aan welke ondersteuning het best past bij je trapfrequentie en houdt die aan tijdens het heuvelop rijden bijvoorbeeld.

Smart display en bediening

Smart e-bike systemen hebben steeds intelligentere bediening en displays. Deze displays zijn veelal te koppelen met een app van het merk. Je koppelt je smartphone, meestal door middel van Bluetooth, en je kunt de gegevensvelden aanpassen naar eigen voorkeur. Maar ook kun je andere Bluetooth apparaten koppelen zoals bijvoorbeeld een hartslagmeter. In het allerbeste geval is het display zelfs in te zetten als navigatie. Koppel je smartphone tijdens de rit en het display laat de route zien. Afhankelijk van het systeem, maar meestal is dit een minimalistische turn-by-turn weergave.

Smart accu’s 

De accu’s worden over het algemeen steeds iets groter en daarmee je actieradius groter. Een grotere actieradius betekent tegenwoordig niet perse een grotere accu qua afmetingen of gewicht. Soms is het mogelijk een extra accu te plaatsen op de plek van de bidonhouder. Daar zit dan een plug-in die de extra accu aansluit op het systeem. Groot voordeel van de huidige systemen is dat je e-bike de extra accu herkent en eerst die accu gaat gebruiken. Het laadt eigenlijk min of meer je standaard accu bij. Trek e-bikes zijn tegenwoordig steeds vaker voorzien van zo’n Range Extender. 

Andere innovaties

Andere innovaties die niet met het e-bike systeem samenhangen zijn vooral gericht op het extra comfort of gebruiksgemak. 

Veel e-bike fabrikanten werken hard aan de ontwikkeling van veiligheid m.b.t beter zicht en betere zichtbaarheid. Alleen een koplamp en achterlicht is niet meer voldoende. Achterlichten met radardetectie, remlichtfunctie en standlicht zijn steeds meer gemeengoed. Koplampen variëren nog veel in lichtsterkte, maar steeds vaker beschikt een e-bike net als een auto over groot- en stadslicht. Maar de zichtbaarheid wordt ook steeds beter door verlichting in het frame en lampen met 180 graden of meer zichtbaarheid. Zo val je niet alleen van voor en achter goed op, maar ook van de zijkant.