Welke fietstas voor een elektrische fiets?

Ga je een fietstas kopen voor op je e-bike, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Voor een passende e-bike fietstas is het namelijk goed om van tevoren even te kijken naar de plek waar je accu zit en of deze dicht tegen je bagagedrager aanzit. Als deze erg dicht tegen je bagagedrager aanzit, dan kan dit problemen opleveren bij het bevestigen van je fietstas waardoor sommige fietstassen niet geschikt zijn voor deze elektrische fietsen. Met name bij de enkele ‘pakaf fietstas’ is het bevestigen van deze haken soms een probleem.

We gaan daarom een aantal type fietstassen bespreken en waar je op moet letten als je deze fietstassen koopt voor een elektrische fiets.

Dubbele fietstas vrijwel altijd geschikt voor een e-bike

Een dubbele fietstas bevestig je met dunne riempjes, bandjes of klittenband. Het bevestigen van een dubbele fietstas op een elektrische fiets is dan ook vrijwel nooit een probleem. Heb je een dubbele fietstas die wel gebruik maakt van haken voor de bevestiging, dan kan het wel een probleem opleveren, maar meestal is dit niet het geval. Bij sommige fietstassen is er sprake van een klemhaak voor extra stabiliteit, maar ook deze klemhaak kan je normaal gesproken prima bevestigen als er sprake is van een accu onder de bagagedrager.

Let op de brugmaat

Bij een dubbele fietstas moet je nog wel letten op de brugmaat. De brugmaat van de fietstas is de afstand tussen de binnenkant van de linkertas en rechtertas. Meet de breedte op van je bagagedrager en kijk of deze gelijk of kleiner is dan de brugmaat van de fietstas. Is de brugmaat van de fietstas kleiner dan de bagagedrager dan gaat de fietstas schuin hangen in plaats van recht naar beneden.

Dubbele fietstassen geschikt voor e-bike kopen

Deze webshops verkopen dubbele fietstassen geschikt voor elektrische fietsen:

Past een enkele fietstas op een elektrische fiets?

Met name bij de enkele fietstas moet je goed opletten of deze past. De enkele fietstas is in de meeste gevallen een zogenaamde pakaftas en met name bij deze tassen heb je te maken met een haaksysteem dat niet altijd samengaat met de accu onder de bagagedrager. De dikte van de haken en de ruimte tussen de bagagedrager en de accu moet in dat geval op elkaar aansluiten. Zijn de haken dikker dan de ruimte tussen de accu en de bagagedrager dan past de fietstas niet op je elektrische fiets. Naast dat de haken moeten passen tussen de bagagedrager en de accu, is het ook belangrijk dat je de draai kan maken om de fietstas van de bagagedrager af te halen.

Meet dus voor je aankoop de afstand tussen de bagedrager en de accu en houdt het volgende aan:

 • Is de ruimte tussen de bagagedrager en de accu 1 centimeter of meer, dan past vrijwel iedere enkele fietstas op de e-bike.
 • Is de ruimte kleiner dan 1 centimeter dan zal het afhangen van de dikte van de haken of de enkele fietstas past.
 • Is er geen of minder dan 5 mm. ruimte tussen de bagagedrager en de accu, dan is een afpaktas geen optie. De haken zijn dan meestal te dik om de tas

Enkele fietstas voor de e-bike kopen

Deze webshops verkopen enkele fietstassen geschikt voor elektrische fietsen:

Problemen met een fietstas als de accu in of op het frame van de e-bike zit?

Zit de accu op het frame of in het frame van de e-bike, dan zal dit niet voor problemen zorgen bij het bevestigen van de fietstas op de bagagedrager. Het enige waar je dan op moet letten als je een dubbele fietstas koopt is de brugmaat van de fietstas in combinatie met de breedte van de bagagedrager.

Stuurtassen, zadeltassen en frametassen altijd geschikt voor een e-bike

Mocht een dubbele of enkele fietstas echt geen optie zijn, dan kan je altijd als alternatief een stuurtas, zadeltas of frametas overwegen. Deze zijn compacter en zijn altijd geschikt om te bevestigen op een elektrische fiets.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fietstas voor de e-bike?

Benieuwd naar de verschillen tussen de diverse fietstassen die online worden aangeboden? Op de volgende punten moet je letten als je een e-bike fietstas gaat aanschaffen:

 • Dubbele of enkele fietstas.
 • Bevestiging: Bevestigingshaken, riempjes, klittenband of andere bandjes.
 • Inhoud van de fietstas.
 • Meerdere vakken of één groot vak.
 • Sluiting van de fietstas.
 • Waterdicht, waterafstotend of geen bescherming tegen regen.
 • Bij een pakaftas is het goed om te kijken hoe je deze vervolgens kan dragen, bijvoorbeeld met een schouderband of handvat.
 • Reflecterende elementen.

Fietstassen voor verschillende e-bike merken

Of je nu een Batavus e-bike, Gazelle e-bike, Sparta e-bike, Amslod e-bike of e-bike van Giant, het blijft altijd een kwestie van zelf even goed kijken of een bepaalde fietstas geschikt is voor jouw e-bike. Ieder merk heeft verschillende posities voor de accu, waarbij de bagagedrager nog steeds het meest verkocht wordt. Indien dit de positie is waar de accu bij jouw elektrische fiets zit, dan moet je goed opletten bij het kopen van een fietstas. Met name bij het kopen van een fietstas met bevestigingshaken kan je dan tegen problemen oplopen als de haken te weinig ruimte hebben om vast te klikken. Met de eerdere tips in dit blog lees je hoe je er voor zorgt dat je de juiste e-bike fietstas koopt.

Welke merken hebben fietstassen geschikt voor e-bikes?

Basil e-bike fietstassen

Basil is één van de populairste fietstasmerken. Basil fietstassen staan met name bekend om de stevige fietstassen met fleurige details en vele functies. Op het gebied van fietstassen voor e-bikes loopt Basil voorop in het ontwikkelen van fietstassen die ook geschikt zijn voor e-bikes.

Lees ook onze review van de Basil Bohème fietstas

Ortlieb e-bike fietstassen

Ook Ortlieb is een ware pionier op het gebied van fietstassen voor elektrische fietsen. Met de Quick-Lock 3.1 bevestiging kan je de enkele fietstas op iedere elektrische fiets bevestigen. Een groot voordeel van het Quick-Lock systeem is dat de tas zelf geen

Andere voordelen van Ortlieb: 100 % waterdichte fietstassen en het gebruik van stevige en duurzame materialen voor een lange levensduur.

Fastrider elektrische fiets fietstassen

Fastrider heeft haar pakaf fietstassen ook aangepast aan de e-bike trend en heeft met de KLICKfix Vario E-Haken een bevestigingssysteem dat dunner is dan de normale haken. Toch moet er altijd iets van ruimte zijn om de e-bike fietstassen van Fastrider te kunnen bevestigen als er sprake is van een accu onder de bagagedrager. Zorg dus dat je dit altijd van te voren even controleert.

New Looxs fietstassen voor de elektrische fiets

New Looxs gebruikt een haaksysteem met zeer dunne haken voor het bevestigen van de enkele fietstassen. Daardoor zijn ze indien er een beetje ruimte is tussen de accu en de bagagedrager veelal geschikt voor e-bikes.

AGU e-bike fietstassen

Voor AGU fietstassen moet je minimaal een halve centimeter ruimte hebben willen de haken goed passen. Het bevestigingssysteem van AGU is zeer stevig, maar daardoor ook weer iets dikker. Dus bij het aanschaffen van een AGU fietstas voor de e-bike altijd even voor de zekerheid de ruimte tussen je bagagedrager en accu checken.

Fotocredits: Heybike