Wielerkleding tips

Welke wielerkleding heb je nodig als je gaat wielrennen? In dit artikel geven we je een antwoord op de vraag welke wielerkleding absoluut nodig is. Daarnaast geven we per kledingstuk advies waar je op moet letten bij het kopen van de wielerkleding. Ga je mountainbiken, lees dan het artikel over mountainbike kleding

Soorten wielerkleding

Als je gaat wielrennen kunnen de volgende kledingstukken niet ontbreken:

Ga je tijdens koude of regenachtige omstandigheden wielrennen, dan is het aan te raden om ook de beschikking te hebben over:

Wielershirt

wielershirt

Een wielershirt is hetgeen waarmee je opvalt op een racefiets. Er is een ongeschreven regel dat het dragen van prof teamkleding niet hoort als je niet voor de desbetreffende wielerploeg fietst, toch zijn de wielershirts van en Jumbo Visma, Bora Hansgrohe & Team Ineos mateloos populair. Wil je toch voldoen aan de ongeschreven wetten van de wielersport dan is er een groot aanbod aan neutrale wielershirts van merken als Castelli, AGU en Sportful. Koop een wielershirt van één van deze merken en je bent zeker van een goed wielershirt dat ademend is en een goede pasvorm heeft. Ga je regelmatig in het donker wielrennen, zorg dan dat je wielershirt voorzien is van reflectoren voor extra zichtbaarheid.

Goede wielershirts zijn te koop bij Bol.com, Decathlon & Plutosport

Wielerbroek | Bibshort

Castelli Free Aero Race

Belangrijkste onderdeel van je wieleroutfit is de wielerbroek. Bij je zitvlak treedt vaak als eerste irritatie op als je zadel niet goed is afgesteld of als je de verkeerde wielerbroek draagt. Met name de zeem van een wielerbroek verschilt per merk en broek. De zeem zorgt onder meer voor het opnemen van zweet en hebben een schokabsorberende laag voor extra comfort. Merken met een erg goede zeem zijn Castelli met de Progetto X2 zeem en Sportful met de Total Comfort zeem. Daarnaast heb je nog de keuze tussen een fietsbroek met bretels (bibshort) en een fietsbroek zonder bretels. De bibshort is het populairst en meest geschikt voor wielrenners.

Op zoek naar de beste fietsbroek? Lees dan ook de door Onlinefietser.nl uitgevoerde wielerbroeken test. De webshops Bol.com & Decathlon hebben een grote collectie fietsbroeken en bibshorts.

Raceschoenen | Fietsschoenen

Raceschoenen

Het belang van goede raceschoenen is evident, via je fietsschoenen breng je de kracht over op de pedalen. Belangrijk is dat er een harde zool in zit, want hoe harder de zool hoe meer kracht kan worden overgebracht. Op raceschoenen passen vrijwel alle schoenplaatjes. De populairste schoenplaatjes onder wielrenners zijn SPD-SL van Shimano en Look. Schaf je je raceschoenen online aan dan moet je er opletten dat sommige raceschoenen kleiner uitvallen (O.a. Mavic, Shimano, Agu, Sidi, Bont, Spiuk & Lake) en sommige schoenen vallen breder uit (Northwave, Fizik & Sidi Mega).

Raceschoenen zijn onder meer te koop bij Bol.com, Decathlon & Plutosport

Wielrenhandschoenen

fietshandschoenen

Een wielrenhandschoen dragen heeft verschillende voordelen:

  • Bescherming bij valpartijen
  • Comfortabel & Grip
  • Warme handen in de winter & bescherming tegen regen

Het verschilt per persoon wat voor wielrenhandschoen de voorkeur heeft. Er zijn wat dikkere wielrenhandschoenen met een gel vulling, maar ook handschoenen die de focus meer leggen op grip. Gespecialiseerde merken zijn Rogelli, GripGrab en Craft.

Wielrenhandschoenen zijn te koop bij Bol.com

Wielrensokken

Hoewel er veel wielrenners zijn die zonder fietssokken fietsen, zijn fietssokken wel degelijk aan te raden. Ze vangen zweet op en voorkomen irritaties aan je voeten. Een fietssok mag vooral niet te dik zijn en moet een beetje strak om de voet zitten, zodat schuiven wordt voorkomen. Het verschil in lengte van de verschillende fietssokken maakt voor de functie van de sok geen verschil. Waar je wel op kunt letten zijn sokken die anatomisch gevormd zijn naar de linker en rechtervoet. Ook het materiaal van de sok speelt een belangrijke rol in de functionaliteit van de sok.

Wielrensokken zijn te koop bij Bol.com

Ondershirt

Zowel in de zomer als in de winter kan een ondershirt van toegevoegde waarde zijn. In de zomer om het lichaam droog en koel te houden en zweet naar buiten af te voeren. In de winter zorgt een thermoshirt voor afvoer van overtollige warmte en zweet. Craft, Castelli en Agu zijn fietskledingmerken met zeer goede ondershirts.

Voor een volledig overzicht van ondershirts kijk op Bol.com

Wielerjack

Bij regen en koude omstandigheden bescherm je jezelf met een wielerjack. Er zijn wielerjacks die tegen wind en regen beschermen en er zijn wielerjacks die tegen de kou beschermen. Bij beide soorten is het belangrijk dat het wielerjack ademende eigenschappen heeft, zodat zweet en overtallige warmte naar buiten afgevoerd wordt. Tegelijkertijd moet het waterafstotende eigenschappen hebben om de regen buiten te houden.

Shops met fietsjacks van gerenommeerde merken zijn Bol.com

Armwarmers / Beenwarmers / Kniewarmers

Armwarmers, beenwarmers en kniewarmers, ook wel armstukken, beenstukken en kniestukken genoemd, zijn een onmisbaar onderdeel van je wielerkleding als je regelmatig tijdens wisselende weersomstandigheden fietst. Het handige aan deze warmers is dat je ze aantrekt als het te fris wordt en zodra het weer wat warmer is, berg je ze snel op in de achterzakken van je fietsshirt.

Ze zijn te koop bij Decathlon

Overschoenen

In de winter kun je prima blijven doorfietsen op je zomerse fietsschoenen in combinatie met overschoenen. Overschoenen plaats je over je normale fietsschoenen. Ze zijn te koop bij Bol.com

Fietsmutsen | Fietssjaals

Een fietsmuts draag je onder je helm en houdt je hoofd warm tijdens het wielrennen. In de winter verlaat de meeste warmte via het hoofd je lichaam. Een speciale helmmuts houdt je hoofd warm, maar is tevens ademend om overtollige warmte en zweet af te voeren. Een fietssjaal of col kan je nek en keel beschermen tegen de kou. Bij extreem koude omstandigheden kun je het beste kiezen voor een balaclava, dit is een soort bivakmuts voor op de fiets waarmee je gehele gezicht beschermd wordt tegen het koude weer.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.