Wielrennen met hartslagmeter

Veel wielrenners maken (vooral tijdens de training) gebruik van een hartslagmeter. Misschien ben jij ook wel van plan om een hartslagmeter tijdens het wielrennen uit te gaan proberen. Voordat je een hartslagmeter aanschaft is het dan wel handig om te weten wat je van een hartslagmeter mag verwachten, en wat je er precies aan hebt. In dit artikel bespreken we de voordelen van het trainen met een hartslagmeter.

Stel een doel

Ben jij iemand die af en toe een stukje fietst voor zijn plezier? Dan is het eigenlijk maar de vraag of het nuttig is om een hartslagmeter aan te schaffen. Trainen op basis van hartslag heeft eigenlijk alleen maar zin als je een bepaald doel voor ogen hebt. Bijvoorbeeld goed presteren in een wedstrijd, of het beklimmen van een berg in de Alpen of Pyreneeën. Een hartslagmeter geeft namelijk aan of je lichaam een bepaalde inspanning vol kan houden, en hoe lang. Ben je een puur recreatieve sporter dan is het eigenlijk voldoende om gewoon naar je lichaam te luisteren. Wil je wel met een hartslagmeter gaan trainen bedenk je dan dat dit een trainingshulpmiddel is. Wanneer er in de laatste kilometer van een wedstrijd een concurrent ontsnapt moet je op zijn wiel zitten, of je hartslagmeter het daar nu mee eens is of niet!

Trainingsschema’s op hartslag

Wie traint op hartslag moet weten welk aantal hartslagen per minuut horen bij een bepaalde hartslagzone. Om daar wat mee te kunnen moet je in eerste instantie je omslagpunt bepalen. Wil je dit op een professionele manier laten bepalen dan moet je een afspraak maken bij een Sportmedisch Adviescentrum. Wil je het zelf doen dan moet je de methode van Karvonen gebruiken. Heb je het omslagpunt bereikt dan weet je welke hartslag je langdurig aan kunt zonder te ‘verzuren’. Dit is belangrijk want nu kan je de hartslagzones voor je training bepalen. De zones die er zijn voor een training hebben een letter.

Hartslagzones

Zone H is de zone die ligt tussen 60 procent en maximaal 75 procent van je omslagpunt. Bij een omslagpunt van 168 betekent dit dus dat zone H minimaal 101 slagen is en maximaal 126. Diezelfde berekening kan je maken voor de overige zones.

Zone D1 gaat van 75 tot maximaal 85 procent, zone D2 van 85 tot maximaal 95 procent van je omslagpunt en zone D3 loopt van 95 tot 100 procent van je omslagpunt. In het geval van dit voorbeeld zit je dan dus op 168 hartslagen per minuut; je omslagpunt: ga je hoger dan ga je verzuren.

Soorten training

Afhankelijk van je doel stel je een trainingsschema op. Dat kan je helemaal zelf proberen uit te vogelen, maar op internet staan diverse voorbeelden waar je een heel eind mee komt. Een trainingsschema op basis van hartslag bestaat vaak uit verschillende trainingen in de verschillende zones (zoals die hierboven zijn genoemd). Ook kan je tijdens een training de verschillende zones combineren. Een Hersteltraining speelt zich af in zone H. hierbij ervaar je geen vermoeidheid, en dat is precies de bedoeling bij een hersteltraining. Een duurtraining speelt zich af in de zones D1, D2 en D3. Je bevindt je dan dus nog onder je omslagpunt. Een echte harde training speelt zich af boven je omslagpunt en brengt je dus (bewust) in de verzuring. Deze trainingsvorm wordt ook wel weerstandstraining genoemd.

Hartslagmeter kopen

Op zoek naar een goede hartslagmeter? De volgende webshops hebben zeer goede hartslagmeters voor wielrenners:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.