Zadelpijn voorkomen

Het is één van de meest gehoorde klachten van fietsers: Zadelpijn! In dit artikel bespreken we de oorzaken van zadelpijn en wat je kunt doen om zadelpijn te voorkomen.

  • Een veel voorkomende oorzaak is dat het zadel te hoog staat. Waardoor je gaat scheuren met je zitvlak over het zadel heen, daardoor ontstaan wondjes welke kunnen leiden tot een infectie. Dit kan uiteraard worden opgelost door het zadel omlaag te zetten en opnieuw af te stellen. Neem daarom ook altijd inbussleutels mee voor het onderweg verstellen van je fietszadel.
  • Een andere oorzaak van wrijving tussen het fietszadel en de huid is het dragen van een verkeerde of geen fietsbroek. Koop dus een goede fietsbroek met een goede zeem. Trek nooit een onderbroek aan onder je fietsbroek, hierin ga je meer zweten en het zweet wordt door de onderbroek niet goed afgevoerd. Na elke fietsrit dien je je fietsbroek meteen te wassen zodat bacteriën geen kans krijgen om zich in de zeem te nestelen. Zorg dat er na het wassen geen zeep-resten achterblijven in de broek, ook deze kunnen huidirritaties veroorzaken. Bol.com heeft een ruime collectie fietsbroeken met een goede zeem. Lees ook het blog met de beste fietsbroeken per type fietser.
  • Een andere oorzaak van zadelpijn is dat de bloedvaten afgekneld worden waardoor er minder bloed naar de genitaliën gaat, dit kan leiden tot gevoelloosheid en impotentie. Omdat je bij wielrennen voorover gebogen op je fiets zit kan het voorkomen dat deze bloedvaten worden afgekneld. Een oplossing is een fietszadel monteren dat een gleuf heeft in de punt van het zadel. Ook voor toerfietsers zijn fietszadels met een gleuf beschikbaar. Bij Bol.com hebben ze veel zadels met gleuf voor zowel wielrenners als toerfietsers. Je kunt bij ieder fietszadel ook meteen lezen wat andere klanten van het zadel vinden en of het fietszadel ze van de zadelpijn heeft afgeholpen.

Voor het kopen van goede fietszadels die zadelpijn voorkomen kan je terecht op:

Lees ook de blogs over het kopen van een racefietszadel, koopadvies voor een zadel en beste fietszadel per type fietser.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.