Zichtbaarheid op de fiets

Een goede zichtbaarheid is voor elke weggebruiker belangrijk. Zeker voor fietsers, want in het donker ben je op een fiets vaak moeilijk zichtbaar. Zeker nu de dagen korter worden omdat de winter op komst is moet je wat extra moeite doen om op te vallen. De standaardlampen op een meestal wat ouder model fiets, gaan snel stuk, maar dit is met een verstandige aankoop van fietsverlichting eenvoudig op te lossen. Eindigen op de motorkap van een auto (of erger) is natuurlijk het laatste dat je wilt.

Fietsers risicogroep

Ben je een wielrenner of toerfietser dan behoor je tot een risicogroep in het verkeer. Sowieso is het voor automobilisten vaak al lastig om fietsers aan te zien komen, en wanneer het donker is of het zicht is slecht dan wordt het er bepaald niet beter op. Als wielrenner heb je een nog groter risico, omdat je meestal een snelheid hebt die een stuk hoger is dan de meeste weggebruikers van een fietser verwachten. Al met al lijkt wielrennen met slecht zicht dus een recept voor ongevallen. Met wat goede voorbereiding kun je het risico grotendeels verkleinen.

Zichtbare kleding

Een vrij eenvoudige manier op je zichtbaarheid op de fiets te vergroten is de juiste keuze van je kleding. Ga je volledig in het zwart gekleed de weg op dan is de kans dat je niet goed zichtbaar bent natuurlijk zeer groot. Fluorescerende kleding helpt al een stuk. Door felle kleuren te dragen val je op, zo simpel is het. Reflectiestrepen op je fietshelm, handschoenen en broekspijpen zijn daarom ook zeker aan te raden. Kies daarom een winterjas met een aantal reflecterende strepen. Wielrenners kunnen het beste een fluorescerend fietsjack of met reflectiestrepen kopen. Deze zijn onder meer te koop bij Bol.com.

Fietsverlichting

De voorzorgsmaatregel waarmee je jouw zichtbaarheid het meest verbeterd is door de juiste fietsverlichting mee te nemen wanneer je op pad gaat. Wat dat betreft is het prettig dat fietslampen aangedreven door een dynamo inmiddels op hun retour zijn. Op dit moment is er een groot aanbod met goedkope fietsverlichting welke de zichtbaarheid op de fiets verbeteren.

Enkele dingen waar je op kunt letten zijn:

  • Montage
  • Waterdichtheid
  • Sterkte licht
  • Oplaadbaar?

Fietsverlichting is te koop bij Bol.com

Soorten verlichting: helmverlichting

Wil je verlichting bij je hebben die je niet steeds op je fiets moet monteren als je de weg op wilt? Tegenwoordig zijn er hoofdlampjes op de markt die je zichtbaarheid spectaculair vergroten. Dit type lampjes klik je eenvoudig op je helm, en wanneer je de helm opzet ben je uitstekend zichtbaar. Uiteraard zijn er zowel witte lampjes (voor aan de voorkant van de helm) als rode lampjes (voor aan de achterkant van de helm) op de markt.

Helmverlichting is te koop bij Bol.com

Verlichting racefiets

Liever geen lampjes op je helm? Er zijn voldoende alternatieven. Super lichte lampjes (qua gewicht) die je op een slimme manier op je fiets monteert garanderen zichtbaarheid. Diverse topmerken (Garmin, Topeak e.d.) hebben fietsverlichting ontwikkeld die speciaal op de wensen van de wielrenner is toegesneden. Verlichting waar je tijdens het fietsen absoluut geen last van hebt, maar waardoor je wel veilig je rondje kunt maken zonder onzichtbaar over de weg te rijden.

Fietsverlichting voor de racefiets is te koop bij Bol.com

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.