Zo voorkom je blessures tijdens het fietsen

Fietsen is voor velen een middel om van a naar b te komen of een manier van sport. Maar hoe je de fiets ook gebruikt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Fietsen hoeft natuurlijk helemaal niet gevaarlijk te zijn, maar toch kun je blessures en ongelukken beter voorkomen dan genezen. Wil je lekker kunnen blijven fietsen en fietsblessures voorkomen? Besteed dan aandacht aan de volgende zaken:

Geschikte uitrusting

Wanneer je gaat fietsen is het belangrijk geschikte uitrusting te hebben. Hierbij is het hebben van een goede fiets van groot belang. Dit geldt zowel wanneer je dagelijks 5 minuten naar je werk fietst, als wanneer je regelmatig op een mtb door de bossen crost. Zorg ervoor dat je fiets goed bij je lichaam past, hij moet de juiste lengtemaat hebben en zo zijn afgesteld dat je comfortabel kunt fietsen. Past je fiets niet goed bij je lichaam, dan heb je eerder kans te vallen, en gebruik je je spieren niet op de juiste manier waardoor je ze overbelast. Naast een goede fiets is goed kleding ook van belang. Tijdens een recreatieve tocht is het bijvoorbeeld belangrijk goede schoenen te dragen, zodat als je plots moet remmen, goede grip op de pedalen hebt. Wanneer je een sportieve fietstocht onderneemt is juiste fietskleding belangrijk. In de winter moet je je goed inpakken zodat je spieren warm blijven en ze geen schade oplopen, in de zomer moet je juist luchtende kleding dragen zodat je lichaam kan blijven koelen. Ook een helm is erg belangrijk, wanneer je valt heb je veel minder kans op schade aan het hoofd wanneer je een fietshelm draagt.

Goed gedrag

Als je fietst neem je deel aan het verkeer en moet je je aan de verkeersregels houden. Niet elke fietser neemt de verkeersregels in acht waardoor regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Zorg ervoor dat je je aan verkeersregels houdt, en daarnaast goed gedrag vertoont op de fiets. Wil iemand je bijvoorbeeld inhalen? Ga dan netjes aan de kant zodat hij of zij genoeg ruimte heeft om in te halen en voorkom vervelende situaties zoals een botsing. Creëer voor jezelf en anderen een veilige fietsomgeving en voorkom ongelukken die tot vervelende blessures kunnen leiden.

Voorbereid op pad

Naast een goede fietsuitrusting en een veilige fietsomgeving is voorbereid op pad gaan een tip op blessures te voorkomen. Als je weinig tot niet sport, en al langere tijd niet hebt gefietst, moet je lichaam wennen aan de beweging en de belasting. Bouw het langzaam op en ga niet direct de eerste keer een flinke tocht fietsen, laat je lichaam langzaam wennen aan het fietsen. Wanneer je sportief wilt gaan fietsen is het nog belangrijker langzaam op te bouwen. Mountainbiken of racefietsen vergt veel van je spieren en conditie. Om blessures te voorkomen dien je je spieren langzaam kennis te laten maken met de fietsbeweging. Door middel van een warming up en een fietsschema. Met een fietsschema houd je schematisch bij hoeveel kilometer je per rit moet afleggen om een goede opbouw te creëren. Door deze tips in acht te nemen voorkom je blessures en kun je langer van het fietsen genieten.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.