11 tips voor het kopen van een elektrische fiets

De aankoop van een elektrische fiets of e-bike is niet iets wat je iedere dag doet. Het is belangrijk om jezelf hier goed over in te lezen. Als je de juiste keuzes weet te maken kan je hier nog jaren plezier aan beleven. Je zal zelfs merken dat je vaker de auto laat staan en de fiets pakt. Alleen een elektrische fiets is wel een flinke investering. Met onze handige tips kom je eruit waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets.

1. Frametype uitkiezen

Voordat je een elektrische fiets gaat aanschaffen maak je een keuze voor het frametype. Je kan kiezen uit een damesframe, herenframe of lage instap frame. Als je moeite hebt met op en afstappen bij een fiets, dan is een laag frame een uitkomst. Het is ook een alternatief voor mannen die liever niet op een damesframe rijden. Je kan zo toch een lage instap nemen zonder op een damesframe te rijden.

2. Vermogen van de motor

Voor ondersteuning tijden het fietsen is het vermogen van de motor belangrijk. Het verschil in vermogen merk je als je een viaduct opgaat met de fiets. Een motor met een hoger vermogen geeft veel meer ondersteuning, dan een motor met een laag vermogen. Het vermogen van de motor wordt bij een elektrische fiets gemeten in Newton. Een krachtige motor heeft vaak een hogere Newton meter. Ga je regelmatig een viaduct of brug op? Neem dan een motor met minimaal 40 Nm. Als je bijna altijd op een vlak landschap rijdt is 10 Nm tot 30 Nm voldoende capaciteit.

3. Positie van de motor

De motor van de elektrische fiets kan op verschillende plekken gemonteerd worden. De positie kan bepalend zijn voor de mogelijkheden voor het rijcomfort. Door een motor op de voornaaf wordt je fiets vooruit getrokken en dit is vaak erg wennen in het begin. De meeste vinden het prettig rijden, zodra je eraan gewend bent. Bij een motor op de achternaaf kan je geen naaf versnellingen meer op de fiets krijgen. Je krijgt dan een deraileurversnelling. Dit systeem moet wat vaker onderhouden worden dan een naafversnelling. Een motor aan de achterzijde is ideaal voor het fietsen van lange afstanden. Een ander alternatief is een middenmotor voor een natuurlijk gevoel tijdens het fietsen. Je merkt hierbij het minste verschil met een gewone fiets. De meeste kiezen dan ook voor een motor in het midden van de fiets.

4. Let op de actieradius van je elektrische fiets

Bedenk vooraf hoe vaak je de fiets gaat gebruiken. Wil je de fiets gebruiken om elke dag naar het werk te gaan? Of wil je alleen af en toe een klein fietstochtje rond het huis maken? De actieradius bepaalt hoe lang de batterij meegaat, voordat deze weer opgeladen moet worden. Een accu met 300 Wattuur heeft een actieradius van 30 tot 40 km. Deze kan alleen beïnvloed worden als je bijvoorbeeld tegenwind hebt of je banden niet goed opgepompt zijn. Hou er dus rekening mee dat je in praktijk nooit de volledige actieradius haalt.

5. Neem een e-bike met trapkracht ondersteuning

Een extra optie op de elektrische fiets is trapkracht ondersteuning. Hierbij meet een sensor in de pedalen hoeveel kracht je uitoefent. Als je meer kracht uitoefent krijg je automatisch extra ondersteuning. Je krijgt extra ondersteuning als je bijvoorbeeld een heuvel of brug oprijdt. Standaard hebben de meeste elektrische fietsen rotatie ondersteuning. Hierbij blijft de ondersteuning de hele rit gelijk. Je krijgt dus geen extra ondersteuning als je een heuvel opgaat.

6. Verwijderbare accu voor het opladen

Staat je fiets in een stalling zonder elektriciteit? Dan is het lastig om je accu op te laden. Het is slim om goed op te letten of je fiets een verwijderbare accu heeft. Bij de duurdere modellen is een accu vaak weggewerkt in het frame. Je kan je accu dan niet even eruit halen. Bij de modellen met een accu onder de bagagedrager is het vaak wel mogelijk om deze eraf te halen. Je kan de accu dan gewoon in huis opladen. Let hier dus goed op als je geen elektriciteit in de stalling hebt.

7. De functies van het display

Op elke elektrische fiets zit een display. Dit is noodzakelijk om je actieradius te zien van je accu. Sommige elektrische fietsen hebben een eenvoudig display. Je ziet hierop alleen de ondersteuning en accuradius. Er zijn ook displays met extra functies. Je ziet hierbij bijvoorbeeld hoeveel kilometer je gereden hebt en wat je snelheid op dit moment is. Als je van deze extra functies gebruik wil maken is het slim om te letten op het soort display dat erbij zit.

8. Gewicht van de elektrische fiets

Door de accu en motor is een elektrische fiets een stuk zwaarder, dan een normale fiets. Tijdens het fietsen heb je hier geen last van. Vooral niet omdat je ondersteuning krijgt door de motor. Je merkt dit alleen als je de fiets wil optillen. Als je dit niet dagelijks doet hoeft dit geen probleem te zijn. Het kan wel een probleem worden als je de fiets mee wil nemen met de auto. Een standaard fietsendrager voldoet door het gewicht niet altijd. Informeer eventueel welke fietsen wel op de fietsendrager kunnen of schaf een speciale fietsendrager aan.

9. Naafversnelling of derailleurversnelling?

Zoals hierboven uitgelegd bepaalt de positie van de motor welk type versnelling je kan kiezen. Er zitten aan beide zowel voor als nadelen. Het voordeel van een naafversnelling is dat je in stilstand kan schakelen en er minder onderhoud nodig is. Een derailleurversnelling schakelt weer sneller en geeft minder weerstand tijdens het schakelen. Alleen een derailleurversnelling heeft meer onderhoud nodig.

10. Remsysteem

Op een elektrische fiets haal je hogere snelheden, dan normaal. Het remsysteem in je fiets is daarom belangrijk. Het meest voorkomende remsysteem bij elektrische fietsen is de rollerbrake. Dit systeem is vergelijkbaar met een trommelrem. Het is alleen minder gevoelig voor slijtage. Ons advies is om indien mogelijk altijd te kiezen voor rollerbrakes. Dit is het beste remsysteem voor een elektrische fiets.

11. Prijs van een e-bike

Elektrische fietsen zijn er in iedere prijsklasse. De luxe modellen hebben iets meer snufjes, maar laat je er niet door leiden. Kies een budget uit dat bij je past en zoek hierin een fiets uit.

Online elektrische fiets kopen

Bij de volgende webshops heb je een groot aanbod elektrische fietsen van bekende en minder bekende merken.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.