Daarom een fietsbel…

Voor de gewone fietser is het niet hebben van een fietsbel eerder luiheid dan dat ze er daadwerkelijk een reden voor hebben. Veel wielrenners hebben vaak geen fietsbel, ondanks dat de wet dit verplicht. Voor wielrenners liggen de motieven in extra gewicht, lastig te bevestigen op een racefietsstuur en het staat lelijk op mijn racefiets. Toch zijn het juist de wielrenners die baat kunnen hebben bij een goed werkende fietsbel, omdat ze sneller gaan dan de rest van het fietsverkeer en dus op tijd de fietser(s) voor hun zouden moeten kunnen waarschuwen. Het is namelijk voor deze fietsers erg lastig om, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een auto, de veel stillere racefiets te horen aankomen. Argumenten als ‘het is lelijk’ of ‘weer extra gewicht aan m’n fiets’ gaan in dit geval niet op, omdat er ook steeds meer fietsbellen op de markt zijn die specifiek voor de racefiets gemaakt zijn.

De fietsbel etiquette

1. Bel ruim van tevoren, zodat je niet al in de remmen hoeft te knijpen als je achter ze fietst en de bel niet meteen heel luid in de oren klinkt van de persoon die voor u fietst.
2. Bel niet harder en vaker dan nodig is. Let tijdens het bellen van de fietsbel goed op of de persoon voor je anticipeert op de bel, indien dit niet het geval is dan kun je dichterbij nogmaals bellen.
3. Bedank de persoon bij het voorbijgaan voor zijn behulpzaamheid en fiets in je eigen tempo verder.

Aanschaffen fietsbel

Bij het aanschaffen van een fietsbel moet je er met name op letten dat de fietsbel aan de wettelijke eisen voldoet. Eigenlijk is de enige eis dat de fietsbel hoorbaar moet zijn op 25 meter afstand. Indien je fietsbel niet werkt of indien je überhaupt geen fietsbel op je fiets gemonteerd hebt bedraagt de wettelijke boete 35 euro. Daarnaast moet je bij de aanschaf er op letten dat het type fietsbel kan worden gemonteerd op het stuur van je fiets. Hieronder hebben we een aantal goede en betrouwbare webshops op een rijtje die fietsbellen verkopen:

Bol.com verkoopt fietsbellen

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.