Campagnolo, Shimano of SRAM

Campagnolo, Shimano en SRAM zijn de drie grootste merken op het gebied van fietsonderdelen. Bij het aanschaffen van een racefiets heb je de keuze uit verschillende fietsmerken welke zijn afgemonteerd met een bepaalde groep. Een groep bestaat uit de bewegende onderdelen, bijvoorbeeld de remmen, cassette, derailleur en crankstel. De bekendste merken zijn Campagnolo en Shimano, maar ook SRAM heeft sinds 2006 een complete groep op de markt gebracht. Het blijft een eeuwige discussie tussen wielrenners welk merk de beste fietsonderdelen maakt, duidelijk is wel dat fietsonderdelen van andere merken vaak van mindere kwaliteit zijn. Over het algemeen geldt de volgende kwaliteitsindeling van groepen voor de racefiets tussen Campagnolo, Shimano & SRAM en kun je de verschillende merken enigszins vergelijken:

KlasseCampagnoloShimanoSRAM
BeginnersklasseShimano Claris
Shimano Sora
Shimano Tiagra
MiddenklasseCampagnolo VeloceShimano 105SRAMApex
SRAM Rival
Hoge middenklasseCampagnolo Athena
Campagnolo Potenza
Campagnolo Chorus
Campangolo Chorus EPS
Shimano Ultegra
Shimano Ultegra DI2
SRAM Force
TopklasseCampagnolo Record
Campagnolo Record EPS
Campagnolo Super Record
Campagnolo Super Record EPS
Shimano Dura Ace
Shimano Dura Ace DI2
SRAM Red

Campagnolo

Het Italiaanse Campagnolo is één van de meest prestigieuze fabrikanten van fietsonderdelen. Het heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen van de zogenaamde groepen voor racefietsen. Naast deze fietsonderdelen brengt het bedrijf ook wielsets en fietskleding op de markt. Op het gebied van elektronica ontwikkelt het bedrijf naast de elektrische schakelsystemen ook fietscomputers. Voor veel wielrenners is Campagnolo het favoriete merk, het meest gehoorde argument is: “op een Italiaanse fiets hoort een Italiaanse groep”. Campagnolo is marktleider op het gebied van racefietsgroepen en wordt ook het meest gebruikt in het profpeloton. Toch staat het merk bekend als een relatief duur merk in vergelijking met Shimano. Je hebt bij Campagnolo de keuze uit acht verschillende groepen. De EPS varianten zijn elektronisch. De Athena, Chorus, Record en Super Record zijn enkel leverbaar in een 11-speed versie.

Voor Campagnolo onderdelen kan je terecht bij Bol.com

Shimano

Shimano is een Japans metaalverwerkingsbedrijf dat zich met name bezighoudt met de productie van fietsonderdelen, vismateriaal en skimateriaal. Ook Shimano is een specialist in het produceren van groepen. Daarnaast maakt het bedrijf fietswielen, fietsschoenen en fietskleding. Shimano maakt zowel groepen voor de racefiets als voor mountainbikes. Ook worden onderdelen gemaakt voor normale fietsen. Hoewel Campagnolo marktleider is, heeft ook Shimano een groot marktaandeel in de verkoop van racefietsgroepen. Met name de recreatieve wielrenner geeft de voorkeur aan Shimano vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Over het algemeen ligt de prijs van Shimano een stuk lager dan Campagnolo. Op het gebied van mountainbikegroepen is Shimano de absolute marktleider. Campagnolo heeft geen MTB groepen en het aandeel van SRAM is erg klein.

De racefietsgroepen worden door Shimano onderverdeeld in triplegroepen en gewone groepen. De triplegroepen hebben voor drie tandwielbladen waar de normale groepen twee tandwielbladen hebben. Bij de triplegroepen kun je een kleinere versnelling rijden, wat ideaal is als je veel bergop fietst. Naast dat deze groepen duurder zijn, zijn ze ook zwaarder. Met name dit laatste is voor veel wielrenners een reden om toch voor een normale groep te kiezen. Omdat het voor MTB’ers erg belangrijk is om met een kleine versnelling te fietsen heeft Shimano voor de mountainbike enkel triplegroepen.

Shimano maakt zowel 8-speedgroepen, 9-speedgroepen als 10-speedgroepen. Afhankelijk van een normale groep of triplegroep heeft de 8-speedgroep dus 16 of 24 versnellingen, de 9-speedgroep heeft 18 of 27 versnellingen en de 10 speed-groep 20 of 30 versnellingen. Ook voor mtb’ers is sinds 2010 een 10-speedgroep verkrijgbaar.

Shimano heeft met de Dura Ace Di2 ook een elektronische groep. De schakelkabel is bij deze groep vervangen door een elektronisch draadje welke het signaal doorgeeft.

Shimano onderdelen zijn te koop bij Bol.com

SRAM

Het Amerikaanse SRAM maakt fietsgroepen voor zowel racefietsen als MTB. Voor de gewone fiets maakt het bedrijf verstellers voor de versnellingen, trommelremmen en remhendels. Het bedrijf is in vergelijking met Campagnolo en Shimano nog relatief jong (opgericht in 1987). Het is met name gespecialiseerd in mountainbike onderdelen als derailleurs, shifters, kettingen en cassettes. Het heeft diverse groepen met een verschillende prijs en kwaliteit. SRAM verkoopt ook shifters die gebruikt kunnen worden in combinatie met Shimano onderdelen. Sommige fietsers gebruiken liever het systeem van SRAM, omdat ze dit beter vinden. Ook kettingen en cassettes zijn compatibel met de onderdelen van Shimano. De keuze valt bij veel MTB’ers op SRAM voor wat betreft kettingenen cassettes, omdat de onderdelen van SRAM iets lichter zijn, goedkoper zijn en een mooier uiterlijk hebben dan de onderdelen van Shimano.

SRAM heeft voor wielrenners de groepen Red, Force, Rival en Apex (van hoog naar lage kwaliteit). Voor MTB zijn er de XX, X.o,X-9, X-7, X-5, X-4 en X-3 onderdelensets.

SRAM onderdelen zijn te koop bij Bol.com

Campagnolo, Shimano of SRAM?

Voor wielrenners is er dus een ruime keuze van verschillende soorten groepen van deze drie merken. Indien je van nostalgie houdt, dan hou je vast aan het Italiaanse merk Campagnolo op een Italiaanse fiets. Hecht je daar minder waarde aan, dan kun je ook prima voor het iets goedkopere, maar kwalitatief vergelijkbare, Shimano kiezen. De groepen van SRAM zijn doorgaans iets duurder dan Shimano, maar zijn ook van een erg goede kwaliteit. Over het algemeen zijn de meeste wielrenners het er over eens dat de Campagnolo Super Record groep de beste groep op dit moment is, uiteraard hangt daar wel een flink prijskaartje aan.

Ben je op zoek naar een Campagnolo groepen, Shimano groepen of SRAM groepen? Dan kun je het beste terecht bij:

  • Bol.com – Shimano, Campagnolo & SRAM

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.