Fietsendrager mountainbike

Het vervoeren van een mountainbike met de auto is net zo eenvoudig als bij een normale fiets. Er is niet een speciale mountainbike fietsendrager te koop. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening moet houden bij het vervoeren van een mountainbike ten opzichte van een normale fiets. Een en ander is afhankelijk van het materiaal van je frame, carbon is gevoeliger voor beschadigingen dan aluminium. Verder is natuurlijk de keuze voor een mountainbike fietsendrager afhankelijk van de aanwezigheid van een trekhaak en het aantal mountainbikes dat je wilt vervoeren.

Carbon mountainbike fietsendrager

Carbon is vanwege het gewicht, stijfheid en sterkte erg goed materiaal voor een mountainbike, maar het is tevens een stuk kwetsbaarder dan aluminium. Het verschilt per merk en methode van carbon verwerking in de mountainbike hoe stevig het frame is. Houd hierbij altijd in gedachten dat het frame gemaakt is om mee te fietsen. De ontwerpers van een MTB houden geen rekening met de druk op het frame bij het bevestigen van een carbon MTB op de fietsendrager. Er zijn dan ook een aantal punten waar je altijd rekening mee moet houden bij het monteren van een carbon mountainbike op de fietsendrager.

  • Draai de frameklem niet te strak op het frame, vast is vast en door de klem te strak aan te draaien kunnen beschadigingen of zelfs een breuk ontstaan in het frame. De frameklem is enkel bedoeld om zijwaartse bewegingen tegen te gaan. Bij de wielen wordt de mountainbike met name vastgezet aan de fietsendrager.
  • Het beste is om te kiezen voor een fietsendrager waarbij de mountainbike helemaal niet aan het frame wordt vastgezet
  • Beschadigingen of een breuk vallen niet onder de garantie!

Dak fietsendrager of trekhaak fietsendrager?

Bij de keuze tussen een dak of trekhaak fietsendrager zijn de verschillen tussen beide type fietsendragers niet meer zo groot als vroeger. Veel trekhaak fietsendragers zijn inmiddels net zo geschikt voor het vervoeren van MTB’s als dak fietsendragers. Ga je echter voor zekerheid, dan vervoer je je mountainbikes op een dak fietsendrager met voorvork bevestiging. Je weet dan zeker dat de drager nergens het frame raakt en de kans op beschadiging van het frame is dan minimaal. De voorvork van veel carbon mountainbikes zijn gemaakt van aluminium, dus dat deel van de MTB is minder gevoelig voor beschadiging.

Toch zijn ook de meeste trekhaak en dak fietsendragers tegenwoordig erg geschikt voor het schade vrij vervoeren van je mountainbike. Met name als je meerdere MTB’s gelijk wil vervoeren is ook het kostenplaatje goedkoper bij een trekhaak fietsendrager in vergelijking met een dak fietsendrager. Let er wel op dat de framebevestiging een beveiliging heeft tegen het te strak klemmen van het frame. Ook moet je letten op de breedte van de goot, deze moet geschikt zijn voor de bredere mountainbike banden.

Welke dak fietsendrager voor de mountainbike?

De voorkeur heeft dus een dak fietsendrager met voorvork bevestiging. Er zijn een aantal dak fietsendragers speciaal ontwikkeld voor het dragen van carbon mountainbikes en racefietsen. De volgende dak fietsendragers met voorvork bevestiging worden goed beoordeeld en zijn zeer geschikt voor het schadevrij vervoeren van mountainbikes:

Waar laat je het voorwiel?

Als je de mountainbike op een voorvorkdrager monteert zit je natuurlijk nog wel met de vraag waar je het v00rwiel laat. Hiervoor heb je twee mogelijkheden:

  • Voorwieldrager Met een speciale voorwieldrager vervoer je het wiel bovenop het dak van je auto
  • Wieltas Heb je nog ruimte om een wiel kwijt te kunnen in de auto? Met een wieltas vervoer je het wiel zonder dat je auto vies wordt

Toch je MTB op een trekhaak fietsendrager vervoeren?

Veel MTB’ers geven toch de voorkeur aan het vervoeren van de mountainbike op een trekhaak fietsendrager. Het scheelt in de brandstofkosten en je hoeft de fiets niet het dak op te tillen. Daarnaast is een trekhaak fietsendrager ook geschikt voor het vervoeren van je normale fiets. Fietsendragermerk Thule speelt in op de vraag naar trekhaakfietsendragers voor mountainbikes met de EasyFold 931 en Velocompact. Bij deze trekhaak fietsendragers is het niet mogelijk om de frameklemmen verder vast te draaien dan 4nM. Hierdoor wordt de frameklem nooit te strak aangedraaid en daarmee voorkomen dat het frame kan beschadigen.

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.