Fietstas voor een fietsvakantie

Een geslaagde fietsvakantie is vooraf goed voorbereid en wordt bepaald door goed materiaal. Het voordeel van goed materiaal is dat je er heel lang plezier aan kunt beleven. Zo zijn goede, stevige, fietstassen ook erg handig buiten de vakanties. Aan de vraag “Wat is een goede fietstas?”, gaat een vraag vooraf, namelijk “Wat neem ik, of wat nemen we, mee op fietsvakantie?”. Ga je alleen op fietsvakantie dan heb je andere eisen aan een fietstas als wanneer je met zijn tweetjes gaat of met een heel gezin.

Waaraan moeten fietstassen voldoen?

In principe zijn er zes basisvoorwaarden waaraan een vakantie fietstas moet voldoen.

  1. Hij mag de fiets niet uit balans halen. Dat wil zeggen dat hij altijd goed op zijn plek moet blijven. Gaat de fietstas schuiven, dan heeft dat direct effect op de gewichtsverdeling en kan dat er toe leiden dat de fiets gaat zwabberen. Dat kan heel gevaarlijk zijn wanneer dat bij kinderen gebeurt.
  2. Een vakantie fietstas moet waterdicht zijn. Uiteindelijk wil je niet bij aankomst in het hotel of de camping natte spullen uit de tassen halen. Kies dus voor een waterdichte fietstas, een waterafstotende fietstas of fietstas met regenhoes is niet voldoende om je spullen droog te houden. Een voordeel van waterdichte fietstassen is dat ze van een steviger materiaal zijn gemaakt. Nadeel is dat ze iets duurder zijn dan niet-waterdichte fietstassen.
  3. De fietstas moet diefstal-proof zijn. Dit is met name belangrijk wanneer je even pauze neemt, boodschappen gaat doen of een hapje gaat eten. Je wilt op zo’n moment niet dat de tassen binnen een paar seconden te openen zijn. Daarnaast moeten de tassen niet eenvoudig van de fiets af te trekken zijn door iemand die achter je rijdt. Sowieso is het verstandig om waardevolle spullen op te bergen in een stuurtas die je eenvoudig kan meenemen.
  4. Je hebt niet alleen achterop bagageopslag nodig, maar om het gewicht te verdelen ook een stuurfietstas. Zwaar beladen tassen duwen de fiets achter omlaag en van voren omhoog. Zoek naar een verdeling van 1/3 voor en 2/3 achter. Kies voor een stuurtas die je eenvoudig mee kan nemen als je even gaat lunchen of pauze houdt.
  5. Wij raden aan om voor een rolsluiting of klep met klikgespen. Een ritssluiting is af te raden, omdat deze sneller kapot kan gaan.
  6. De fiets moet een uitstekende, sterke bagagedrager hebben, zodat de drager voldoende draagkracht heeft voor de zware tassen. De Thule Tour Rack bagagedrager wordt aanbevolen vanwege zijn draagkracht.

Welke vakantiefietstas?

De hoeveelheid aan kleding en andere spullen die je mee wilt nemen, bepaalt de grootte van de fietstas. Maak daarom al vroeg een lijst met wat je meeneemt op fietsvakantie. Neem niets mee dat niet direct noodzakelijk is. Zeker als je ook kampeerspullen meeneemt, moet je erg kritisch zijn op hetgeen je meeneemt. Iedere kilo heeft ten slotte invloed op het totaalgewicht van de fiets.

Ortlieb heeft fietstassen die goed tegen regen en vochtigheid beschermen. Wie graag een duurzaam product koopt, kan bij Vaude terecht. Moet de tent mee, kijk dan naar tassen die het mogelijk maken om de tent bovenop te plaatsen. Wees bij de aanschaf niet zuinig, want de fietstassen krijgen heel wat te verduren. Kijk bij de koop ook of je de tassen goed kunt beveiligen door extra lussen of een slotje. Tot slot een vuistregel. Kies niet voor te grote tassen, want dan neem je ook veel mee en veel gewicht maakt het fietsen, zeker bergop, zwaarder. Probeer daarom van tevoren in te schatten hoeveel je maximaal mee zal nemen op fietsvakantie.

De volgende webshops hebben een groot aanbod goede vakantie fietstassen:

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.