Spinning schoenen

Spinning is een vorm van wielrennen die steeds populairder wordt. In veruit de meeste sportscholen in Nederland worden momenteel spinningssessies aangeboden. Wanneer je op een goede manier wilt gaan spinnen heb je daarvoor natuurlijk goede kleding en spinning schoenen nodig. Vooral aan de schoenen moet wat extra aandacht worden besteed omdat er aan spinningschoenen andere eisen worden gesteld dan aan de ‘normale’ wielerschoen.

SPD schoenplaatjes

Het systeem dat het meest gebruikt wordt in sportscholen is het SPD-systeem. Dit kliksysteem zorgt ervoor dat je goed vastzit op je pedalen zodat alle kracht die je zet ook daadwerkelijk direct wordt overgebracht op je spinningbike. De wielerschoenen die je gebruikt tijdens het spinnen moeten dus sowieso SPD compatible zijn. Toch is het in de meeste gevallen af te raden om je normale wielerschoenen te gebruiken tijdens het spinnen. Daarvoor zijn een aantal redenen. De belangrijkste reden heeft te maken met de plaats waar wordt gespind, namelijk de sportschool. Wanneer je door de sportschool wandelt op standaard wielerschoenen met SPD-plaatjes is de kans groot dat de (uitstekende) plaatjes beschadigingen veroorzaken aan de vloer van de sportschool. De sportschoolhouder is hier vanzelfsprekend niet blij mee. Dit is de reden dat er in de meeste sportscholen wordt geëist dat je speciale spinning schoenen draagt. In deze spinning schoenen liggen de spinning schoenplaatjes verzonken in de zool. Hierdoor wordt beschadiging aan de vloer voorkomen. Ook bij de meeste mountainbike schoenen vallen de SPD schoenplaatjes in de schoen, deze zijn dan ook zeer geschikt om in de sportschool te dragen.

Extra ademend

Een ander punt waar je aandacht aan moet besteden bij het aanschaffen van spinning schoenen is de mate waarin de schoen ademend is. Tijdens het spinnen krijgen veel mensen namelijk last van warme voeten. Dit komt omdat er in een indooromgeving op een vaste spinningbike geen sprake is van rijwind die verkoelend werkt. Komt nog eens bij dat het in een sportschool vaak al behoorlijk warm is. Onderschat het probleem van warme voeten niet! Een behoorlijk gedeelte van de spinners krijgt namelijk last van voeten die echt heet worden. Misschien is dit niet zo goed voor te stellen, maar in sommige gevallen ervaar je echt een sensatie alsof je voeten in brand staan. Met een goed ademende schoen voorkom je dit.

Spinningschoenen zijn onder meer te koop bij Decathlon & Bol.com

De Shimano SPD schoenplaatjes (Let op: SPD-SL is een ander kliksysteem!) worden niet standaard bij je spinning schoenen geleverd, deze zijn te koop bij onder meer: Decathlon

Over Onlinefietser.nl

Alweer tien jaar geleden startten we met Onlinefietser.nl. Als fietsliefhebbers vinden we het leuk om onze ervaringen op de fiets te delen. Onze redactie bestaat uit wielrenners, MTB'ers en vakantiefietsers. Inmiddels reden we vele tienduizenden kilometers voor het testen van fietsen, fietskleding, fietsonderdelen en fietsaccessoires.

We werken samen met verschillende webshops op affiliate basis. We ontvangen een kleine commissie door te linken naar producten van deze webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs echter hetzelfde, je ondersteunt Onlinefietser.nl in het schrijven van goede content door via één van deze links een aankoop te doen, maar uiteraard is dit niet verplicht.